T3.1.3.1 Insulinbehandling

Indikasjon

  • Absolutte indikasjoner inkluderer type 1-diabetes (unntak: enkelte pasienter med LADA) og gravide med diabetes som trenger legemiddelbehandling der metformin ikke er et alternativ. 

  • Relative indikasjoner inkluderer manglende oppnåelse av behandlingsmål med kost- og annen blodsukkersenkendecbehandling, spesifikke diabetiske senkomplikasjoner og midlertidig ved interkurrente sykdommer.

Insulintyper

Insulintyper på markedet i Norge, se Tabell 1 .

Det er viktig at middels langtidsvirkende (NPH) insulin og blandingsinsuliner med NPH-insulin blandes godt før bruk. Langsomtvirkende insulinanaloger er homogene løsninger som ikke trenger å blandes før bruk

Vurdering før oppstart

Mesteparten av insulinbehandlingen ved type 2-diabetes kan startes i allmennpraksis, og oftest kan insulinbehandlingen som er startet i sykehus følges opp av fastlegen. Henvisning til spesialistpoliklinikk er først og fremst aktuelt i følgende tilfeller:

  1. Ved nyoppdaget diabetes hos barn og unge (innlegges som øyeblikkelig hjelp)

  2. Gravide som trenger blodglukosesenkende behandling

  3. Ved mistanke om ketoacidose, alle aldre (innlegges som øyeblikkelig hjelp)

  4. Ved svært høyt blodglukosenivå (> 25–30 mmol/l) og nedsatt allmenntilstand

Forsiktighetsregler ved oppstart med insulin

Nedsatt funksjonsnivå (høy alder med kognitiv svikt, alvorlig psykisk lidelse, alkoholisme eller andre forhold). Risiko/bivirkninger er først og fremst hypoglykemi og vektøkning ved overvekt/type 2-diabetes. Alle med type 2-diabetes som tåler det bør derfor få metformin for å redusere vektoppgang ved oppstart av insulin.

Underkapitler