L1.2.15.1 Dekvalin

Publisert: 16.11.2016 

Sist endret: 12.10.2018

Egenskaper

Dekvalin er et antiinfektivt og antiseptisk middel som tilhører klassen kvartære ammoniumforbindelser. Primære virkningsmekanisme er en økning av bakteriecellens permeabilitet og tap av enzymaktivitet som fører til celledød. Hurtig baktericid effekt. Det er ikke etablert brytningspunkter for systemisk bruk av dekvalin. Konsentrasjonene som oppnås i skjeden og MIC-distribusjonsdata tilsier at en rekke grampositive og gramnegative aerobe og anaerobe bakteriearter som er til stede ved bakteriell vaginose er følsomme. Ingen effekt mot Proteus, Chlamydia eller Trichoinonas.

Farmakokinetikk

10 mg dekvalin vaginaltablett oppløst i ca. 2,5 til 5 ml vaginalvæske gir konsentrasjon på 2000 – 4000 mg/l. Dekvalin absorberes bare i svært små mengder etter innføring i skjeden, og den den systemiske eksponeringen regnes derfor som ubetydelig. Ytterligere farmakokinetiske data foreligger ikke.

Indikasjoner

Lokalbehandling av bakteriell vaginose.

Dosering og administrasjon

Én vaginaltablett (10 mg) daglig i seks dager. Behandlingen skal avbrytes under menstruasjon og gjenopptas etterpå. Selv om det vanligvis finner sted en bedring av symptomer som utflod og betennelse innen 24 til 72 timer, må behandlingen fullføres. Behandling kortere enn seks dager kan føre til tilbakefall.

Overdosering

Se G12 Legemiddeloversikt (alfabetisk) – Toksisitet, klinikk og behandling

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er vaginal utflod, pruritus, svie og overvekst av Candida. Sjeldnere forekommende er lokale blødninger, smerter, hodepine, kvalme, allergiske reaksjoner.

Graviditet, amming

Graviditet: Opplysninger mangler. Amming: Opplysninger om overgang til morsmelk ved lokalbehandling mangler. Dekvalin vaginaltabletter kan trolig brukes av ammende med bakteriell vaginose.

Forsiktighetsregler

Pasientene bør rådføre seg med lege dersom symptomene vedvarer når behandlingen avsluttes. Høyere daglig dose eller langvarig behandling kan øke risikoen for sår i skjeden. Samtidig intravaginal bruk av såper, sæddrepende midler, lateksfrie kondomer eller vaginalskylling anbefales ikke. Ingen effekt- og sikkerhetsdata for kvinner under 18 år eller over 55 år. Bør ikke brukes senere enn 12 timer før fødsel.

Kontraindikasjoner

Sår i vaginalt epitel og i skjededelen av livmorhalsen. Jenter før menarke skal ikke bruke dekvalin.

Informasjon til pasient

Vaginaltablettene skal føres langt inn i skjeden om kvelden før man legger seg. Det er lettest å utføre dette i en tilbakelent stilling med bena litt bøyd. Selv om symptomene bedrer seg eller forsvinner, er det viktig å fullføre hele behandlingen for å unngå tilbakefall. Ta kontakt med lege ved tegn til bivirkninger i form av økt kløe, svie, utflod eller blødning.

Preparater

DonaxylCampusPharma AB
Form
Virkestoff/styrke
R.gr.
Ref.
Pris
Vaginaltablett
Dekvalin10 mg
6 stk
C
187,20