T4.5.5 Blødning under behandling med direkte virkende perorale antikoagulantia (DOAK)

Publisert: 14.06.2021

Sist endret: 14.11.2022

Generelt

Store randomiserte kliniske studier og klinisk erfaring har vist at behandling med DOAK generelt medfører lavere risiko for blødning sammenliknet med warfarinbehandling. Spesielt gjelder dette risiko for intrakraniell blødning der risikoen er redusert med 60-70%. Halveringstiden er angitt fra 5-14 timer, men forlenges ved redusert nyrefunksjon og hos eldre. Rivaroksaban har kortest halveringstid. Dabigatran er mest avhengig av nyrefunksjonen.

Merk: For å unngå blødninger relatert til DOAK-behandling bør pasienten før oppstart og ved kontroller vurderes med hensyn til; behandling av høyt blodtrykk, risikable interaksjoner, etterlevelsesevne (compliance) og legemiddelgjennomgang med revurderinger med ev. justering av dose i henhold til alder og nyrefunksjon.

Diagnostikk

Det viktigste er å finne ut når pasienten tok siste tablett og hvilken dose, samt vurdere nyrefunksjonen. INR og APTT gir vanligvis ingen informasjon unntatt ved veldig høye konsentrasjoner av DOAK i blodet. Enkelte laboratorier har assay som måler konsentrasjonen av DOAK, men dette er ennå ikke rutine på norske sykehus.

Behandling

  1. DOAK seponeres. Vurdere om viktige blødningskilder kan stoppes ved intervensjon, f.eks. kompresjon, endoskopi eller kirurgi.

  2. Hvis man har tid til å vente til DOAK konsentrasjonen har sunket, f.eks. en halveringstid, er det det beste. Husk at redusert nyrefunksjon forlenger halveringstiden. Eventuelt blodtransfusjon og transfusjon av friskt, frossent plasma.

  3. Må blødningen stoppes raskere er trolig ikke-aktivert protrombinkomplekskonsentrat 25-50 enheter/kg kroppsvekt det beste. Infusjon av ferskfrosset plasma er et alternativ. 

  4. Må blødningen stoppes umiddelbart er antagelig aktivert protrombinkompleks-konsentrat (FEIBA®) 50-80 enheter/kg kroppsvekt best. Et alternativ er rekombinant aktivert faktor VII (NovoSeven®) 90 μg/kg iv.  

  5. Dersom dabigatran er den sannsynlige årsaken til blødningen kan man bruke antidoten idarusizumab (Praxbind®). 

    For de andre DOAK’ene finnes det foreløpig ingen antidot tilgjengelig i Norge, se RELIS database 2021; spm.nr. 14657, RELIS Vest.: Tilgjengelighet av antidotene andexanet (Nye metoder ID2017_018) og ciraparantag

Aktuelle nettressurser

For mer informasjon se Informasjon om de perorale antikoagulasjonsmidlene dabigatran, rivaroksaban og apiksaban utarbeidet av Helsedirektoratet og Retningslinjer for antitrombotisk behandling og profylakse utarbeidet av Norsk Selskap for Trombose og Hemostase: