T4.3 Myeloproliferative sykdommer

Publisert: 14.06.2021

Sist endret: 12.10.2022

Generelt

De myeloproliferative sykdommene polycytemia vera (PV)  essensiell trombocytose (ET) og primær myelofibrose (PMF) er klonale med utgangspunkt i en pluripotent hematopoietisk stamcelle.  Det oppstår uregulert økning i antall røde- og hvite blodceller samt økt blodplatetall, alene eller i kombinasjon. De myeloproliferative sykdommene kan transformere til akutt myelogen leukemi (se T2.2.10.1) og har økt forekomst av tromboemboliske følgetilstander. 

  1. Polycytemi kan være sekundær til hypoksisk hjerte- eller lungesykdom, nyrelidelser, hjernelidelser, enkelte tumorsykdommer og Cushings syndrom. I disse tilfellene foreligger det økt antall erytrocytter, mens det ved polycytemia vera som regel i tillegg er økt antall granulocytter og/eller trombocytter foruten splenomegali. Polycytemia vera er en myeloproliferativ sykdom som oftest er lite aggressiv, men pasientene har økt risiko for overgang til mer maligne neoplasier. 

  2. Ved essensiell trombocytose er det isolert økning av blodplater. Diagnostiske kriteria, se pkt 6.1.1.1 i IS-3024. Blant de klassiske myeloproliferative neoplasmene er essensiell trombocytose assosiert med den største risikoen for venøs tromboemboli relatert til COVID-19, se PMID: 33563901.

  3. Primær myelofibrose er en tilstand med økte bindvevsfibre og økt angiogenese i benmarg og milt. I tidlig fase ses ofte økt antall leukocytter og trombocytter, mens med økende grad av fibrose kommer cytopenier, allmennsymptomer og ofte massiv forstørrelse av milten. Fibroseutvikling i benmargen forekommer også av og til sekundært til en forutgående polycytemia vera eller essensiell trombocytose.

Genmutasjoner: Proteintyrosinkinasene JAK1 og JAK2 fra januskinasefamilien medierer signaleringen av en rekke cytokiner og vekstfaktorer som er viktig for hematopoiese og immunfunksjon.

  • Mutasjon av JAK2 (V617F-mutasjonen) er vanligste mutasjon i myeloproliferative sykdommer. Mutasjonen, som finnes hos 95% av pasientene med PV og 50–60 % av pasienter med ET og PMF, gir ukontrollert cytokin- og vekstfaktorsignalering som sannsynligvis er viktig for patofysiologien til neoplasmene.  Omlag 3 % av pasientene med PV har mutasjoner i JAK2 ekson 12. Mutasjoner i JAK2 ekson 12 finnes utelukkende hos pasienter med PV.

  • JAK2-negative pasienter: Mutasjoner i ekson 9 av CALR-genet sees hos 25-50 % av JAK2-V617F-negative pasienter med ET og PMF, og mutasjoner i MPL-genet sees hos rundt 10 % av JAK2-V617F-negative pasienter med ET og PMF.  Se f.eks. Utgreiing av myeloproliferative neoplasiar (MPN), Haukeland sjukehus.

Behandling

Utredning og planlegging av behandlingsopplegg bør skje i indremedisinsk ev. hematologisk avdeling. Følgende terapiformer er tilgjengelige: Venesectio, hydroksyurea, interferon alfa-2 og anagrelid (se L2 Anagrelid). Hemmere av JAK-2 tyrosinkinase-molekylet ruksolitinib (se L2 Ruxolitinib) og fedratinib (se L2 Fedratinib) er aktuelt hos pasienter med myelofibrose eller som har en myelofibrotisk komponent eller ved persisterende, symptomgivende splenomegali, samt polycytemia vera med svikt eller intoleranse for andre legemidler. Det gis tromboseforebyggende behandling med acetylsalisylsyre til polycytemia vera og essensiell trombocytose. Allogen stamcelletransplantasjon er eneste kurative behandling. Det henvises til det nasjonale handlingsprogrammet for de maligne blodsykdommene.

Legemiddelomtaler og preparater

L2 Anagrelid

L2 Hydroksyurea

L2 Ruxolitinib

L2 Fedratinib

Nasjonalt faglige retningslinjer

Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne blodsykdommer [IS-3024] Helsedirektoratet 2020