T17.1.6 Polymyalgia rheumatica (PMR)
Revidert 20.10.2020
Generelt
Inflammatorisk tilstand med proksimale myalgier og høy SR/CRP.
Epidemiologi
Usikre tall for forekomst, men relativt vanlig og hovedsakelig ved alder over 50 år, noe hyppigere hos kvinner enn hos menn.
Symptomer
Stivhet og smerter i skulder- og bekkenbuemuskulatur. Generell sykdomsfølelse med subfebrilitet forekommer.
Diagnostikk
Baseres på typiske symptomer, sparsomme objektive funn og samtidig høy SR og CRP. CRP/SR er sjelden normal ved PMR/AT (arteritis temporalis). I slike tilfeller må andre diagnoser overveies, bl.a. maligne sykdommer og infeksjon, men det kan likevel være indisert å få foretatt en biopsi (med tanke på temporalarteritt).
Komplikasjoner
Ca. 15–20 % av pasientene har samtidig temporalarteritt (se T17 Temporalarteritt (TA)). Temporalarteritt kan også fremstå som eget sykdomsbilde uten at de proksimale myalgiene dominerer. Ca. 15–20 % har kortvarig synovitt i ulike ledd. Hos eldre pasienter kan av og til revmatoid artritt debutere med et polymyalgia revmatikalignende bilde.
Behandling
Glukokortikoider er viktigste behandlingstiltak. Det er forskjellige oppfatninger om hva som er den optimale startdosen ved ukomplisert polymyalgi, men f.eks. 10–20 mg prednisolon daglig med langsom nedtrapping styrt av symptomer, SR eller CRP fungerer som oftest bra. Det er vanligvis rask og god respons, men hvis ikke klar bedring etter en uke kan initialdosen økes til 20 mg. Det er et mål å komme så raskt som mulig ned i lave doser prednisolon, men ikke så fort at sykdommen residiverer. Vedlikeholdsdosen bør være lavest mulig og behandlingsvarigheten bør være minst ett år. Viktig å vurdere osteoporoseprofylakse. Tilbakefall forekommer, hvor det kan bli nødvendig med doseøkning.
Oftest vil sykdommen gå i remisjon i løpet av 1-3 år. Man bør derfor gjøre en gradvis «prøveseponering» av legemidler/steroider kanskje en gang per år for å få vurdert om remisjon har inntrådt.
Ved samtidig temporalarteritt (kjempecellearteritt) brukes høyere doser, vanligvis opp til 40–80 mg prednisolon daglig for å motvirke retinal arteritt og synsnedsettelse. Osteoporoseprofylakse er nødvendig ved høydose prednisolonbehandling over lengre tid. Se T17 Osteoporose. Bør gis med kalsium-/vitamion D-tilskudd pga lang behandlingstid (år).
Ved høydosebehandling med steroider, og hos pasienter med kjent dyspepsi eller ulcussykdom, bør man vurdere kombinasjonsbehandling med protonpumpehemmere.
Metotreksat kan av og til være aktuelt som steroidbesparende tilleggsbehandling (spesialistoppgave). Tocilizumab har nylig fått godkjenning kjempecellearteritt, men er vanligvis først aktuelt ved dårlig steroidrespons eller for å begrense langvarig høydosebehandling.
Legemiddelomtaler og preparater
…
…
…