L2.1.7.9 Pomalidomid

Publisert: 21.06.2021

Egenskaper

Pomalidomid er en analog av talidomid, med lignende immunmodulerende, antiangiogenetiske og antineoplastiske effekter som talidomid og lenalidomid. Pomalidomid øker T- og NK-cellemediert immunitet og hemmer produksjon av proinflammatoriske cytokiner i monocytter. Pomalidomid hemmer proliferasjon og induserer apoptose av hematopoietiske tumorceller og hemmer også proliferasjon av lenalidomid-resistente myelomceller. Pomalidomid virker synergistisk med deksametason i å indusere apoptose i tumorceller.

Farmakokinetikk

Pomalidomid metaboliseres hovedsakelig via CYP-avhengig metabolisme, og metabolittene utskilles i urinen. Halveringstiden er 7-10 timer.

Indikasjoner

Myelomatose, i kombinasjon med deksametason.

Dosering og administrasjon

Anbefalt startdose er 4 mg peroralt en gang daglig de tre første ukene av hver fire-ukers syklus. (Anbefalt dose deksametason er 40 mg peroralt på dag 1, 8, 15 og 22 i hver syklus.)

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er anemi, nøytropeni, trombocytopeni, fatigue, feber, perifere ødemer og infeksjoner. Perifer nevropati og venøs tromboembolisme er også vanlig. Tumorlysesyndrom er rapportert. Pomalidomid gir økt risiko for akutt leverbetennelse, interstitiell lungesykdom og hjertesvikt.

Graviditet, amming

Graviditet: Må antas å være teratogent. Se talidomid G7 Tabell: Graviditet og legemidler (alfabetisk) og lenalidomid G8 Tabell: Amming og legemidler (alfabetisk). Amming: Opplysninger mangler, men virkestoffets toksisitet tilsier at ammende ikke bør bruke pomalidomid. Se talidomid G7 Tabell: Graviditet og legemidler (alfabetisk) og lenalidomid G8 Tabell: Amming og legemidler (alfabetisk).

Forsiktighetsregler

Pasienten bør overvåkes med tanke på bivirkninger. Prevensjon.

Fare for utvikling av akutt leversvikt ved reaktivering av hepatitt B-virusinfeksjon: Hepatitt B-virusstatus bør fastslås før pomalidomidbehandling innledes. For pasienter som tester positivt for hepatitt B-virusinfeksjon (HBV-infeksjon), anbefales konsultasjon med lege som har erfaring innen hepatitt B behandling. Det bør utvises forsiktighet når pomalidomid brukes i kombinasjon med deksametason hos pasienter som tidligere har vært infisert med HBV, herunder pasienter som er anti-HBc-positive, men HBsAg-negative. Tidligere infiserte pasienter bør overvåkes nøye under behandlingen med hensyn til tegn og symptomer på en aktiv HBV-infeksjon.

Det er sendt ut eget Kjære helsepersonell-brev (2015) om risikoen for alvorlig levertoksisitet, interstitiell lungesykdom og hjertesvikt.

Det er sendt ut eget Kjære helsepersonell-brev (2016) om hepatitt B-virusstatus.

Kontraindikasjoner

Graviditet.

Kontroll og oppfølging

Informasjon til pasient

Prevensjon. Bivirkninger.

Metodevurdering

Nye metoder: Pomalidomid

Pomalidomid (Imnovid): Behandling av myelomatose og pasienter som har fått minst to tidligere behandlingsregimer.Kombinasjon med deksametason.

Pomalidomid, bortezomib og dexametason: Kombinasjonsbehandling til voksne med residiverende og refraktær myelomatose.

Daratumumab (Darzalex)/ pomalidomid (Imnovid) – Indikasjon I: I kombinasjon med deksametason til behandling av myelomatosepasienter < 70 år som har fått minst to tidligere behandlinger 

Daratumumab (Darzalex)/ pomalidomid (Imnovid) – Indikasjon II: I kombinasjon med deksametason til behandling av voksne med residiverende og refraktær myelomatose, hvor tidligere behandling inkluderte en proteasomhemmer og et immunmodulerende middel, og som har hatt sykdomsporesjon ved siste behandling 

Kilder

Pomalidomid L2 Pomalidomid

Preparater

ImnovidBristol-Myers Squibb Pharma EEIG (1)
Form
Virkestoff/styrke
R.gr.
Ref.
Pris
Kapsel, hard
Pomalidomid1 mg
21 stk
C
h
89 569,60
Kapsel, hard
Pomalidomid2 mg
21 stk
C
h
95 704,60
Kapsel, hard
Pomalidomid3 mg
21 stk
C
h
98 527,40
Kapsel, hard
Pomalidomid4 mg
21 stk
C
h
100 439,30