L12.11.8.3 Naloksegol

Publisert: 01.02.2021

Egenskaper

Naloksegol er et PEGylert derivat av μ-opioidreseptor-antagonisten nalokson. PEGylering reduserer naloksegols passive permeabilitet og omdanner også midlet til et substrat for P-glykoproteintransportøren. På grunn av dårligere permeabilitet og økt effluks av naloksegol gjennom blod-hjernebarrieren, relatert til P-gp-substrategenskaper, er naloksegols penetrasjon til CNS minimal. In vitro-studier viser at naloksegol er en full nøytral antagonist på μ-opioidreseptoren. Naloksegol virker ved å binde til μ-opioidreseptorene i GI-kanalen og ved å virke på de underliggende årsakene til OIC (dvs. redusert GI-motilitet, hypertonisitet og økt væskeabsorpsjon som følge av langsiktig opioidbehandling). Naloksegol fungerer som en perifert virkende μ-opioidreseptor-antagonist i gastrointestinalkanalen, og reduserer derved forstoppelseseffekten til opioider uten å virke inn på den opioid-medierte analgetiske effekten i sentralnervesystemet.

Farmakokinetikk

  • Absorpsjon: Cmax < 2 timer og en sekundær topp 0,4 til 3 timer deretter (enterohepatisk resirkulasjon antatt). Cmax og AUC økte med henholdsvis 30 % og 45 % etter fettrikt måltid.

  • Distribusjon: Studier indikerer minimal distribusjon av naloksegol til CNS.

  • Eliminasjon: 68 % via feces og 16 % via urin etter oral administrasjon.

Indikasjoner

Opioidindusert forstoppelse hos voksne pasienter som har hatt inadekvat respons på laksantia.

Dosering og administrasjon

Anbefalt dose naloksegol er 25 mg én gang daglig. Når behandling med naloksegol initieres, bør all vedlikeholdsbehandling med laksantia stanses til det er mulig å fastslå klinisk effekt av naloksegol. Startdosen for pasienter som får moderate CYP3A4-hemmere (f.eks. diltiazem, verapamil) er 12,5 mg én gang daglig. Dosen kan økes til 25 mg hvis pasienten tolererer 12,5 mg godt. Det anbefales at naloksegol tas om morgenen da dette er mest bekvemt for pasienten, som unngår å måtte gå på do om natten. Naloksegol bør tas på tom mage, minst 30 minutter før dagens første måltid eller 2 timer etter dagens første måltid.

Overdosering

Se G12 G12 Legemiddeloversikt (alfabetisk) – Toksisitet, klinikk og behandling

Bivirkninger

  • Svært vanlige: Magesmerter, diare.

  • Vanlige: Nasofaryngitt, hodepine, flatulens, kvalme, oppkast, hyperhidrose.

  • Mindre vanlige: Opioid abstinenssyndrom.

Graviditet, amming

Naloksegol er ikke anbefalt brukt under graviditet eller av ammende mødre.

Forsiktighetsregler

  • Lidelser med økt fare for gastrointestinal perforering; f.eks. alvorlig peptisk ulcussykdom, Crohns sykdom, aktiv eller tilbakevendende divertikulitt, tumorinfiltrasjon i gastrointestinalkanalen eller peritoneale metastaser. 

  • Klinisk viktige forstyrrelser i blod-hjerne-barrieren; f.eks. primære hjernesvulster, CNS-metastaser eller andre inflammatoriske lidelser, aktiv multippel sklerose, avansert Alzheimers sykdom osv. ble ikke inkludert i kliniske studier, og det kan være fare for at naloksegol kommer inn i CNS ved slike forstyrrelser. 

  • Samtidig bruk av metadon:

  • Gastrointestinale bivirkninger; det er i kliniske studier rapportert om alvorlige magesmerter og diaré med 25 mg dosen, vanligvis like etter behandlingsoppstart. 

  • Opioid-abstinenssyndrom; for kriterier, se DSM-5.

Kontraindikasjoner

  • Gastrointestinal obstruksjon: Pasienter med kjent eller mistenkt gastrointestinal obstruksjon eller pasienter med økt risiko for tilbakevendende tilfeller av obstruksjon, på grunn av muligheten for gastrointestinal perforering.

  • Pasienter med kreftrelaterte smerter: Pasienter med underliggende kreft som har økt risiko for gastrointestinal perforering, som for eksempel pasienter med:

    • Underliggende malignitet i gastrointestinalkanalen eller peritoneum.

    • Residiverende eller fremskreden ovariekreft.

    • Behandling med VEGF-hemmere (vaskulær endotelial vekstfaktor hemmere).

  • Sterke CYP3A4-hemmere: Bruk sammen med sterke CYP3A4-hemmere (f.eks. klaritromycin, ketokonazol, itrakonazol eller telitromycin; proteasehemmere som ritonavir, indinavir eller sakinavir; store mengder grapefruktjuice).

Preparater

MoventigGrünenthal GmbH
Form
Virkestoff/styrke
R.gr.
Ref.
Pris
Tablett
Naloksegol12.5 mg
30 ×1 stk
C
807,-
Tablett
Naloksegol12.5 mg
30 stk
C
807,-
Tablett
Naloksegol25 mg
10 stk
C
b
293,20
Tablett
Naloksegol25 mg
10 ×1 stk
C
b
293,20
Tablett
Naloksegol25 mg
90 ×1 stk
C
b
2 348,60
Tablett
Naloksegol25 mg
30 stk
C
b
807,-
Tablett
Naloksegol25 mg
30 ×1 stk
C
b
807,-