G22.1 Godkjente plantebaserte legemidler

Publisert: 14.12.2015

Sist endret: 14.03.2017

Generelt

Fellesskapsmonografier og oversikter over plantelegemidler tar utgangspunkt i navn på plante og hvilken del av planten som benyttes (frukt, rot, blad etc). I oversikten nedenfor forekommer det at det for samme plantedel er oppgitt indikasjon både for tradisjonelt plantebasert legemiddel (TPL) og for veletablert plantebasert legemiddel (VPL). Grunnen til dette er at det fra samme plantedel lages ulike plantebaserte tilberedninger ved f.eks. ekstraksjon eller destillasjon. Dokumentasjon vurderes på «tilberedningsnivå», dvs. det skal vises at samme eller tilsvarende middel har vært anvendt til samme formål/i de kliniske studier som søknaden bygger på (litteraturreferanser).

De følgende preparater er godkjent av Statens legemiddelverk og har markedsføringstillatelse. Det er imidlertid opp til den enkelte produsent/importør når preparatene bringes på markedet.

Djevelklorot (Harpagophytum procumbens D.C., radix)

Indikasjoner (TPL): Tradisjonelt plantebasert legemiddel som brukes for å lindre smerte ved mild osteoartritt (leddslitasje). Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Dvergpalmefrukt (Serenoa repens (Bartram) Small, fructus)

Indikasjoner (TPL): Tradisjonelt plantebasert legemiddel for vannlatingsproblemer ved godartet forstørret prostatakjertel, f.eks. hyppige vannlatinger og vannlatingsbehov om natten. Brukes bare når lege har bekreftet at problemene skyldes godartet forstørrelse av prostatakjertel. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon. Indikasjoner (VPL): Plantebasert legemiddel som anvendes ved lettere vannlatingsbesvær forårsaket av godartet forstørret prostatakjertel, f.eks. hyppig vannlating eller nattlig vannlatingsbehov.

Eføyblad/bergfletteblad (Hedera helix L., folium)

Indikasjoner (VPL):  Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk som slimløsende middel ved slimhoste

Ginkgoblad (Ginkgo Biloba L., folium)

Indikasjoner (TPL):  Tradisjonelt plantebasert legemiddel brukt for å bedre blodsirkulasjonen ved f.eks. kalde hender og føtter. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Interaksjoner: Fare for legemiddelinteraksjoner, se Legemiddelverkets interaksjonssøk

Ginsengrot (Panax ginseng C.A. Meyer, radix)

Indikasjoner (TPL):  Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk som styrkende middel ved redusert mental og fysisk yteevne. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Interaksjoner: Fare for legemiddelinteraksjoner, se Legemiddelverkets interaksjonssøk

Hestekastanjefrø

Indikasjoner (VPL): Plantebasert legemiddel til behandling av kronisk venøs insuffisiens (KVI), som er forbundet med åreknuter, ødem i bena, tyngdefølelse, smerter, tretthet, kløe, spenningsfølelse og kramper i leggene.

Klaseormedrue, rotstokk (Cimicifuga racemosa (L.) Nutt.)

Indikasjoner VPL: Plantebasert legemiddel til lindring av menopausale plager som hetetokter og overdreven svetting.

Pasjonsblomst (Passiflora incarnata (L.) herba)

Indikasjoner TPL: Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk for å lindre milde symptomer på uro, som nervøsitet, bekymring eller irritabilitet, og for å lette innsovning. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Pollen fra rug (Secale cereale L.), pollen fra hundegras (Dactylis glometrata L.), pollen fra mais (Zea mays L.), pollen fra furu (Pinus sylvestris L.), fruktblad fra mais ( Zea mays L., )

Indikasjoner (TPL):   Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk for å lindre symptomer på premenstruelt syndrom i dagene før menstruasjonen. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk for å lindre plager i forbindelse med overgangsalderen (klimateriebesvær). Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Prikkperikum/johannesurt (Hypericum perforatum L., herba)

Indikasjoner (VPL): Plantebasert legemiddel for kortvarig behandling av symptomer ved mild nedstemthet.

Interaksjoner: Fare for legemiddelinteraksjoner, se Legemiddelverkets interaksjonssøk

Serumkonsentrasjonsmåling er tilgjengelig (hypericin), se Farmakologiportalen

Rød solhatt, rot (Echinacea purpurea (L) Moench, radix)

Indikasjoner (TPL): Tradisjonelt plantebasert legemiddel for å lindre symptomer ved forkjølelse. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på erfaringer fra lang brukstradisjon.

Timian (Thymus vulgaris L., herba eller Thymus zygis L., herba)

Indikasjoner (TPL):  Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk for å lindre irritert hals og lette opphostning av seigt slim ved forkjølelse. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Timian, altearot (Thymus vulgaris L., herba eller Thymus zygis L., herba eller en blanding av begge arter; Altea officinalis L., radix)

Indikasjoner (TPL): Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk ved for å lette opphostning av seigt slim ved forkjølelse. Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk for å lindre irritasjon i svelg og hals ved tørrhoste. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Valerianarot (Valeriana officinalis L., radix)

Indikasjoner (VPL): Plantebasert legemiddel for lindring av lette søvnforstyrrelser.

Valerianarot, humleblomst, sitronmelisseblad (Valeriana officinalis L., radix; Humulus lupulus L., flos; Melissa officinalis L., folium)

Indikasjoner (TPL): Tradisjonelt plantebasert legemiddel til bruk ved lette søvnforstyrrelser. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Valerianarot, sitronmelisseblad (Valeriana officinalis L., radix; Melissa officinalis L., folium)

Indikasjoner (TPL): Tradisjonelt plantebasert legemiddel for lindring av mild uro og søvnforstyrrelser. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.