L23.5 Sondeløsninger og næringsdrikker til voksne

Publisert: 20.02.2017

Ernæringsprodukter kan deles i to kategorier:

 1. Sondeløsninger inneholder alle nødvendige næringsstoffer og kan brukes som eneste næringstilførsel over lang tid. Sondeløsninger er fullverdige ved volum fra 1000–2250 ml, men de aller fleste er fullverdige ved et inntak på 1500 ml som tilsvarer 1500 kcal. Med det menes at sondeløsningene er velbalanserte med tanke på karbohydrater, protein og fettsyrer, og at dagsbehovet for vitaminer og mineraler er dekket ved inntak av denne mengden. Ved lavere energibehov vil en lavenergiløsning gi en bedre næringssammensetning fremfor å gi standardløsning i mindre mengde. Ved væskerestriksjon eller ekstra høyt energibehov vil de energitette løsningene være et godt valg.

  Storposer med sondeløsning i 1000 og 1500 ml fyller dagsbehovet for energi, næringsstoffer og fiber ved ulike energinivåer, og anbefales administrert ved hjelp av pumpe for bedre kontroll med hastigheten.

  Sondeløsningene i bag/poser er vanligvis holdbare i ett år etter produksjonsdato og 24 timer etter at de er åpnet. Sondeløsninger på glassflasker er holdbare opptil 15 måneder etter produksjonsdato, men bare 8 timer etter at de er åpnet. Holdbarheten etter åpning gjelder risikoen for bakterievekst i løsningene.

  1. Laktose: Alle sondeløsningene er «klinisk laktosefrie», dvs. at de i praksis er laktosefrie, men at spor av laktose kan forekomme når proteinkilden er melk (kasein/myse). Ved sterk allergi/intoleranse velges de som ikke har målbar mengde laktose, dvs. < 0,02 g eller en soyabasert sondeløsning.

  2. Gluten: Alle sondeløsninger er «naturlig fri for gluten», med unntak av de immunstimulerende løsningene som er beriket med glutamin. Glutamin er et hvetehydrolysat, og spor av gluten kan forekomme. Glutenmengden er likevel innenfor grensen for hva som er tillatt i vanlig glutenfri kost ved cøliaki.

  3. Fiber: Sondeløsningene finnes i to identiske varianter, med og uten fiber. Fiberløsningene inneholder 15–22 gram fiber per liter sondemat. Hvis det ikke foreligger kontraindikasjoner, anbefales fiberholdige løsninger fordi de bidrar til å normalisere fordøyelsen og bedre glukosetoleransen. Nedbryting av fiber er gassdannende. I oppstartfasen med enteral ernæring kan man oppnå bedre toleranse ved å bruke annenhver pose med fiberfri og fiberholdig sondemat.

 2. Næringsdrikker er supplement til mat der inntaket er for lite. Næringsdrikkene leveres drikkeklare, i pulverform for utblanding i drikke, som pudding eller de kan fryses og spises som is. Produkter med høyest innhold av energi og protein, og som har en gunstig sammensetning av vitaminer og mineraler/sporstoffer er ernæringsmessig sett de beste valgene, men det er nødvendig å ta hensyn til ev. sykdom og symptomer. Det finnes næringsdrikker som er laget spesielt med tanke på enkelte pasientgrupper eller symptomer med en tilpasset mengde elektrolytter, protein, fett og mikronæringsstoffer. Se tabell 14–18 L23 Tabell 14 Fettfrie næringsdrikker (juicelignende). Ofte er pasientens smakspreferanser avgjørende for inntaket. Prøvesmaking kan være til hjelp for å finne egnede produkter.

Underkapitler