T5.6.1 Bipolar I lidelse

Publisert: 28.01.2021

Kort oppsummering

  • Diagnostikk: Bipolar I lidelse: Kun maniske episoder (sjelden) eller alvorlige depresjoner og maniske episoder gjennom livet. Noen ganger psykose både i manisk og/eller depressiv fase.

  • Legemiddelbehandling:  se over T5.6: 

    • Bipolar mani /blandede episoder, akutt behandling: Litium, valproat eller annengenerasjons antipsykotika. Korttidsbehandling med benzodiazepiner ved stor uro. Ev. antidepressiva seponeres. Karbamazepin brukes noe andre steder i verden, lite i Norge. 

    • Depressive episoder: Litium, lamotrigin eller kvetiapin. 

    • Vedlikeholdsbehandling/profylakse: Etter en episode bør stemningsstabiliserende legemidler eller et annengenerasjons antipsykotikum brukes i full dose og avtrappes forsiktig til det en planlegger som langtidsprofylakse. Litium er best dokumentert. 

Generelt

Klassisk manisk-depressiv lidelse kalles for bipolar I lidelse. Den gjelder de som har opplevd alvorlige depresjoner og maniske episoder, eller bare maniske episoder som er sjelden. Symptomene fører ofte til alvorlig funksjonsnedsettelse eller psykose både i manisk og depressiv fase.

Behandling

Merk: Det europeiske legemiddelkontoret har forsterket advarslene mot bruk av valproat hos jenter og kvinner i fertil alder. Barn av mødre som har brukt valproat i svangerskapet, har høy risiko for alvorlige utviklingsforstyrrelser og medfødte misdannelser. Se L6 Graviditet, amming avsnitt Gravitiet, amming.

  1. Mani eller blandede episoder. Akutt behandling: Primær målsetting er å få kontroll over symptomene og gjenvinne normal psykososial funksjon. Det er viktig å hurtig å kontroll over aggresjon og impulsivitet samt psykose. Antidepressiva bør seponeres og pasienten skjermes fra aktiverende inntrykk. Litium og valproat er like effektive ved mani og blandingstilstander og ved hurtige svingninger. Ved stor uro eller psykotiske symptomer kan et annengenerasjons antipsykotisk middel være førstevalg, og valproat eller litium legges til. Bivirkninger som økt fare for depresjon, ekstrapyramidale bivirkninger og tardive dyskinesier begrenser både akutt og langtidsbruk ved førstegenerasjons antipsykotika, og de er i stor grad blitt erstattet med annengenerasjons antipsykotika. Korttidsbehandling med benzodiazepiner kan være nyttig ved stor uro. ECT kan være effektivt ved blandede episoder og alvorlig mani. ECT blir ofte benyttet i graviditet og etter fødsel pga. rask effekt og ingen legemiddelpåvirkning av fosteret/barnet.

  2. Depressive episoder: Primær målsetting er å oppnå remisjon av depresjon og gjenvinne normal psykososial funksjon uten at det oppstår en manisk eller hypoman episode. Litium, lamotrigin,g kvetiapin og lurasidone har best effekt ved bipolar depresjon. Kombinasjonen av olanzapin og fluoksetin brukes også. Antidepressiva i monoterapi bør unngås og bruken er noe omstridt, men brukes noen ganger i kombinasjon med et stemningsstabiliserende legemiddel. Ved psykotiske depresjoner eller depresjoner preget av stor suicidalitetsfare og depresjoner i svangerskapet anbefales ECT som førstehåndsbehandling.

  3. Vedlikeholdsbehandling/profylakse: Etter en manisk episode anbefales vedlikeholdsbehandling og profylakse. Etter episoden bør stemningsstabiliserende legemidler som litium, valproat eller ev. det antipsykotikum som ble brukt under behandling av manien brukes i full dose og så avtrappes gradvis over en del måneder til det en planlegger som langsiktig vedlikeholdsbehandling. Behovet for fortsatt antipsykotisk behandling bør vurderes kritisk forløpende. Langtidsprofylakse med stemningsstabiliserende midler anbefales generelt for alle med bipolare lidelse for å hindre tilbakefall, undertrykke restsymptomer og fremme et stabilt stemningsleie. Litium er best dokumentert og bør ikke erstattes hvis det tolereres og gir god effekt. Litium har også en god antisuicidal effekt. Ved atypiske symptomer er valproat like effektivt som litium. Lamotrigin beskytter hovedsakelig mot depresjoner og bør vanligvis kombineres med annet preparat hvis det har vært kraftige manier. Ofte må man bruke mer enn ett stemningsstabiliserende middel. Hvis ECT har vist god effekt i den akutte depresjonsfasen, kan vedlikeholds-ECT være et alternativ i den profylaktiske behandlingen. Indikasjon for gjentatte behandlinger må veies nøye opp mot bivirkninger som nedsatt hukommelse.

Legemiddelomtaler og preparater

L5 Antipsykotika

L5 Aripiprazol

L5 Asenapin

L5 Haloperidol

L6 Karbamazepin

L5 Kvetiapin

L6 Lamotrigin

L5 Litium

L5 Perfenazin

L5 Risperidon

L5 Trisykliske antidepressiva

L5 Ziprasidon