T16.7.1 Skabb

Publisert: 15.09.2021

Etiologi

Skabb skyldes Sarcoptes scabiei. Hunmidden, som måler ca. 0,4 mm, graver ganger i hudens hornlag hvor den legger egg. Smitten skjer oftest ved tett kroppskontakt. Kløen er en allergisk reaksjon på død skabbmidd og kommer ved førstegangsinfestasjon vanligvis ca. 2–6 uker etter smittetidspunkt, men kan være forsinket inntil 10 uker. Ved resmitte kommer kløen tidligere, ofte allerede etter 1–3 dager på grunn av tidligere sensibilisering. Etter vellykket behandling kan kløen vedvare i flere uker (postscabies kløe).

Fra 2013 har det vært en markant økning i salget av legemidler mot skabb i Norge. 

Symptomer

Generalisert kløe (utenom i ansiktet) med nattlig forverring er typisk. Ofte lignende symptomer hos andre nære kontakter. Utslett kan være sparsomt og varierende. Typiske lokalisasjoner for skabbgangene er hender, håndledd, rundt ankler, på og rundt ytre genitalia. Inflammerte papler på penis er nærmest patognomonisk for skabb. Hos små barn er det iblant skabbganger og pustler i fotsålene. Hos spedbarn kan også hodebunnen affiseres.

Diagnostikk

Diagnosen bør alltid være sikret ved påvisning av skabbmidd eller skabbegg før behandling igangsettes. Skabbmidd eller skabbegg skrapes eller plukkes ut av huden og ses deretter i mikroskop. Typiske skabbganger, f.eks. på fingre eller håndledd, indikerer skabbinfestasjon, men regnes ikke som diagnostisk. Ved dermoskopi kan en trenet person ofte diagnostisere skabb. Familiemedlemmer og nærkontakter behandles samtidig, selv om de ikke klør eller har utslett. Obs! Skabb er vanskelig påvisbar hvis pasienten har behandlet seg med krotamiton (Eurax) mot kløe i perioden før undersøkelsen.
Differensialdiagnoser er urtikaria og eksem.

Behandling

Behandling av voksne, gravide og barn ned til 2 måneders alder er permetrin krem på hele kroppen inklusiv hodebunn og ansikt til og med fotsåler, med avvasking etter 24 timer. Behandlingen skal gjentas etter en uke, og en må således ikke forholde seg til pakningsvedlegget som er utdatert. Sengetøy, håndklær og tøy som brukes tett mot kroppen, skiftes og vaskes på 60 °C før permetrinet vaskes av. Klær som ikke kan vaskes på 60 °C, henges bort en uke. 

Barn under 6 måneder kan behandles med permetrin etter legeordinasjon. Perubalsam 10 % i vaselin er ikke lenger anbefalt, og fortynnet benzylbenzoat 10 % er dårlig dokumentert. 

Alternativer til permetrinbehandling av voksne er benzylbenzoat 33 % som smøres på hele kroppen inklusiv hodebunn og ansikt. Innsmøringen gjøres i 2 omganger med 10 minutters mellomrom. Vaskes av etter 24 timer, og hele behandlingen gjentas helt likt en uke senere. 

Det er i dag også mulig å skrive ut L16 Benzylbenzoatbenzylbenzoat / disulfiram emulsjon på godkjenningsfritak. Ved residiv og gjennomført tidligere adekvat behandling kan ivermectin tabletter og gjerne i kombinasjon med et av de tre gjennomgåtte lokale midlene benyttes (permetrin, benzylbenzoat 33% eller benzylbenzoat/disulfiram). Også her skal behandlingen gjentas etter 1 uke. Da legemidlene virker irriterende på huden, bør kuren ikke gjentas før residiv er diagnostisert. 

Ved terapiresistens og skorpeskabb (Scabies norvegica) med uttalte krustedannelser og mye midd, vil peroral behandling med ivermectin kombinert med topikal permetrinbehandling eller benzylbenzoat 33 % med flere og kortere intervaller være aktuelt. Ved skorpeskabb må skorper og hyperkeratoser først fjernes. Vær oppmerksom på at skorpeskabb ikke alltid klør mye. 

Under særlige vilkår kan en søke om å få skabbehandlingen dekket i hht. §3. Dette gjelder ikke for førstelinjebehandling for noen av alternativene eller kombinasjoner. 

Kløe og utslett etter behandlingen kan være en reaksjon på behandlingen som ofte irriterer og tørker ut huden, eller det kan skyldes postscabieskløe eller behandlingssvikt. Postscabieskløe og persisterende utslett kan behandles med en middels sterk glukokortikoid krem og fuktighetskrem, gjerne i kombinasjon med antihistamintabletter. NB! Ved skabb vil kløen ofte persistere i inntil 4 uker etter behandling. 

Alle husstandsmedlemmer skal behandles samtidig, og alle saneringstiltak må være koordinert i tid. Per i dag gis det ikke anledning til å søke om dekning i hht. blåreseptreglene for bruk av de gjennomgåtte legemidler til friske personer som tilhører husstanden eller nærkontakter. Det arbeides for tiden med en løsning med helsemyndighetene for å ivareta denne gruppen bedre.  

Kilder

Skabb - veileder for helsepersonell i primærhelsetjenesten Folkehelseinstituttet 2021

Legemiddelomtaler og preparater

L16 Benzylbenzoat

L16 Glukokortikoider til bruk på hud og munnslimhinne

L1 Ivermectin

L16 Permetrin