L17.6.5 Peglotikase

Publisert: 09.08.2016

Egenskaper

Peglotikase er et kovalent konjugat av urikase fremstilt av en genetisk modifisert stamme av Escherichia coli og monometoksy-poly(etylenglykol). Det er et urikase-enzym konjugert med mPEG. Peglotikase katalyserer omdannelsen av urinsyre til den inerte, tungt vannløselige metabolitten allantoin, med hydrogenperoksid og karbondioksid som oksidative biprodukter. Allantoin elimineres ved nyreutskillelse og senker serumnivået av urinsyre. Dette fører til en konsentrasjonsgradient mellom serum-urinsyre og avsetning av natriumurat i vev/ledd, og fører til migrasjon av urat fra vev/ledd, noe som gjør det mulig å omdanne det til allantoin.

Farmakokinetikk

Peglotikase har lang halveringstid (214 timer; område: 123-444 timer for terminal halveringstid). Eliminering av peglotikase skjer ved nyreutskillelse/urinutskillelse. For PEG-halvdelen er det mest sannsynlig at urinutskillelsen er den viktigste elimineringsveien.

Indikasjoner

Behandling av alvorlig funksjonshemmende kronisk toføs urinsyregikt hos voksne pasienter som også kan ha nedslitte ledd eller hos pasienter hvor det det ikke har lykkes å normalisere serum-urinsyre med xantinoksidasehemmere ved maksimal medisinsk egnet dose, eller hvis disse legemidlene er kontraindiserte.

Dosering

Behandling skal initieres og overvåkes av spesialiserte leger med erfaring i diagnostisering og behandling av alvorlig kronisk refraktær urinsyregikt.. Anbefalt dose er 8 mg peglotikase administrert som intravenøs infusjon hver 2. uke.

Bivirkninger

De vanligst rapporterte alvorlige bivirkningene er anafylaksi; infusjonsreaksjoner og giktutbrudd.

Graviditet, amming

Graviditet: Anbefales ikke ved graviditet. Amming: Anbefales ikke ved amming.

Forsiktighetsregler

Legemidlet skal administreres på lege-/helsekontor av profesjonelt helsepersonell med opplæring i håndtering av anafylaksi og infusjonsreaksjoner. Nøye overvåkning kreves under infusjon og i minst 2 timer etter at infusjonen er fullført. Utstyr til gjenopplivning må være tilgjengelig. Forsinkede overfølsomhetsreaksjoner har også vært rapportert.

Før behandlingen starter, og spesielt før overvåking av urinsyrenivåer i serum, bør pasientene avbryte behandling med orale urinsyresenkende legemidler, og de bør ikke starte behandling med orale urinsyresenkende legemidler når de tar peglotikase.

For å redusere sannsynligheten for giktutbrudd etter start med peglotikase, anbefales profylakse med kolkisin eller et ikke-steroid antiinflammatorisk middel (NSAID). Det anbefales å starte denne behandlingen 1 uke før behandlingsstart med peglotikase og å fortsette i minst 6 måneder, med mindre det er kontraindisert medisinsk eller ikke tolereres.

Kontraindikasjoner

Mangel på glukose-6-fosfatdehydrogenase (G6PD).

Kontroll og oppfølging

Mangel på glukose-6-fosfatdehydrogenase (G6PD) og andre cellulære metabolske sykdommer kan forårsake hemolyse og methemoglobinemi. Alle pasienter med høyere risiko for G6PD-mangel (f.eks. pasienter av afrikansk eller mediterransk opprinnelse) bør screenes for G6PD-mangel før start med peglotikase.

Før infusjon anbefales premedisinering av pasientene for å minimalisere faren for infusjonsrelaterte reaksjoner, f.eks. antihistamin kvelden før og deretter omtrent 30 minutter før infusjon, i tillegg til paracetamol og et kortikosteroid umiddelbart før hver infusjon. Overvåk serumnivået av urinsyre før infusjonene. Peglotikase bør ikke administreres hvis to påfølgende målinger viser verdier over 6 mg/dl (360 μmol/l)

Preparater